(Soft)tube en Button

Wanneer de huid kort na een ingreep (nog) geen pleister verdraagt, kan gebruik gemaakt worden van een soepele softtube (22 mm aansluiting) of button, die in het stoma geplaatst wordt.

(soft)tube

 Er zijn ook zgn. buttons verkrijgbaar. Deze buttons blijven door een opstaand randje aan het uiteinde op hun plaats in het stoma. Het zorgt voor een luchtdichte afsluiting van het stoma tijdens spreken en het voorkomt dat het tracheostoma kleiner wordt. Een dergelijke button past helaas niet in elk stoma.

 

Button
Als het stoma voldoende op maat blijft, worden de periodes waarin geen tube of button gedragen wordt langzaam uitgebreid en steeds aangepast aan de individuele situatie.

Tijdens en vlak na de bestralingen heeft het stoma vaak de neiging kleiner te worden. Er kan dan een canule of button gebruikt worden om dit te voorkomen.

Zowel in de buttons als in de softtubes kunnen filtercassettes en handsfree spreekkleppen geplaatst worden.
Tubes en buttons zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar. De verpleegkundige, logopediste of de KNO-arts kan beoordelen of dergelijke tubes of buttons de geschikte hulpmiddelen zijn voor de patiënt.