Huidverzorging rondom het tracheostoma

Dagelijks moet de huid rondom het stoma worden schoongemaakt met water, zeepvrije gel of met andere, speciaal daarvoor bestemde middelen. Slijmkorstjes lossen het beste op met een zoutoplossing. Eventueel mag met een pincet, gaas van 10 x 10 cm of een wattenstokje geprobeerd worden zichtbare korstjes weg te halen van de huid.
LET OP: Nooit met een klein gaasje (5 x 5 cm) bij het tracheostoma komen i.v.m. aanzuigen en daarmee kans op verstikking. Wattenstokjes mogen wel worden gebruikt aan de buitenkant van het stoma, niet er in.

Om de huid te beschermen tegen het opgehoeste slijm en de lijm van de pleister kan er rondom het stoma een vloeistof aangebracht worden die binnen twee minuten opdroogt tot een vochtafstotend laagje. Bijkomend voordeel is dat hierna de pleister beter plakt.

Wanneer de huid beschadigd is kan olie of zalf worden gebruikt. Het is aan te raden de zalf of olie alleen ’s nachts te gebruiken of op momenten dat de pleister niet wordt gebruikt. Zalf of olie verminderen de plakkracht van de pleister.